Євген Кравцов: Укрзалізниця має кадровий, технічний та технологічний потенціал для реалізації масштабних інфраструктурних проектів Єврокомісії

posted in: News | 0

Укрзалізниця готова долучитися до розширення стратегічних транспортних коридорів ЄС із державами «Східного партнерства». У рамках проекту планується провести модернізацію та електрифікацію стратегічно важливих напрямків. Про це повідомив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов.

За словами керівника компанії, упродовж останніх років Укрзалізниця інвестує  значну кількість власних коштів у розвиток інфраструктури. Водночас залучення коштів Євросоюзу на ці проекти дозволило б значно зміцнити транзитний потенціал нашої держави. Так, торік із 16,9 млрд грн капітальних інвестицій близько 5 млрд грн Укрзалізниця спрямувала саме на розвиток залізничної інфраструктури. «Укрзалізниця має висококваліфікованих фахівців, усі технічні та технологічні рішення. У разі виділення Єврокомісією коштів на залізничні проекти Укрзалізниця готова реалізувати їх якісно та в стислі терміни. І це ми довели минулого року під час прокладання швидкісної лінії до аеропорту «Бориспіль та будівництва Бескидського тунелю, завдяки якому ліквідували єдине вузьке місце V Критського міжнародного транспортного коридору», – зазначив Євген Кравцов.

Крім того, за його словами, минулого року на основних напрямках транс’європейської транспортної мережі (TEN-T), що проходять територією України, було реконструйовано близько 300 км колій. Ще 530 кілометрів потребують поліпшення. «Завдяки залученню коштів, що виділить Єврокомісія, ми зможемо провести ці роботи», – зазначив Євген Кравцов.

Зокрема, відповідно до розробленого Єврокомісією плану передбачається реалізувати 9 залізничних проектів. Серед них модернізація дільниці Ковель – Ягодин – Держкордон з майбутньою електрифікацією, реконструкція колії на станції Підбірці, будівництво нової тягової підстанції на станції Роздільна, електрифікація дільниці Бердичів – Коростень – Бережесть, збільшення пропускної спроможності на дільниці Гребінка – Полтава.

Крім того, для України це важливий проект, що допоможе й надалі розвивати транзитні контейнерні перевезення. Так, якщо у 2017 році з Китаю і зворотно залізничним транспортом було перевезено 2,5 тис. контейнерів, то у 2018-му – вже 12 тис.  контейнерів.

Нагадаємо, що в січні 2019 року Єврокомісія прийняла рішення про виділення 13 млрд євро на розширення стратегічних транспортних коридорів ЄС із сусідніми з Євросоюзом державами «Східного партнерства». На залізничні проекти планується витратити 2 млрд євро. Відповідно до інвестиційного плану дій в країнах «Східного партнерства», Україна може отримати на інвестпроекти, що передбачають поліпшення залізничної інфраструктури, 850 мільйонів євро.

Проект інвестиційного плану розроблений Єврокомісією спільно зі Світовим банком. Він охоплює 4,8 тис. автомобільних і залізничних сполучень, шість портів та 11 логістичних центрів в Україні, Білорусі, Молдові, Вірменії, Азербайджані та Грузії.