Укрзалізниця сформувала план обсягів перевезень на 2019 рік з урахуванням отриманої від ринку інформації, – Андрій Рязанцев

размещено в: Новости | 0

Укрзалізниця підготувала помісячний план обсягів перевезень вантажів на 2019 рік з урахуванням отриманої від ринку інформації. Порівняно з минулими роками ситуація з плануванням покращилась, хоча загалом учасники ринку та асоціації надали лише 23 % від загальних прогнозованих обсягів перевезення. Про це повідомив директор з економіки і фінансів АТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев.

Він зазначив, що під час формування прогнозу обсягів перевезень вантажів на поточний рік враховувалися наступні фактори: прогноз економічного й соціального розвитку України на 2019-2021 роки, історичні тренди зміни обсягів перевезень, сезонність перевезень основних видів вантажів та інше. «Цей план буде надіслано до галузевих асоціацій, органів влади та найбільших вантажовідправників для вивчення та пропозицій. Ми намагаємось бути максимально клієнтоорієнтованими, але без бажання працювати над цим клієнтів очікуваного результату не досягнемо», – розповів Андрій Рязанцев.

За його словами, надані учасниками ринку та асоціаціями прогнози загалом становлять 23% від загальних прогнозованих обсягів перевезення. «Наступним етапом спробуємо деталізувати його до рівня станцій, як ми це робили в листопаді-грудні 2018-го при плануванні перевезень зернових, що дало свій позитивний ефект у вигляді збільшення обсягів перевезень», – наголосив Андрій Рязанцев.

У майбутньому Укрзалізниця прагне планувати обсяги можливих перевезень, з урахуванням потреби в них учасників ринку в середньостроковій перспективі до трьох років. Це дасть можливість бізнесу розуміти реалістичність своїх виробничих планів та збільшити обсяги перевезень на існуючих потужностях, у тому числі шляхом маршрутизації та максимального зворотного навантаження, зменшити непродуктивні витрати й оптимізувати малодіяльну інфраструктуру, налагодити з клієнтурою ритмічну взаємовигідну співпрацю.

Нагадаємо, що у 2017 році Укрзалізниця стала ініціатором роботи з розробки та консолідації плану вантажоперевезень на наступні три роки, що є продовженням ініціативи Кабінету Міністрів України в частині запровадження в Україні середньострокового бюджетного планування на 3 роки. На жаль, ринок виявився непідготовленим і план перевезень на 2018 рік компанія розробляла самостійно, незважаючи на те, що відповідні пропозиції були направлені учасникам ринку. «Протягом 4 кварталу 2018 року Укрзалізниця, продовжуючи започатковану реформу планування, надсилала запити до галузевих союзів, асоціацій, спілок і окремих вантажовідправників, які становлять понад 60-70 % у загальних обсягах відправлень вантажів залізничним транспортом, щодо надання інформації з обсягів перевезень на 2019 рік, проте повної інформації ми не отримали. І хоча розуміння проблематики з боку бізнесу покращилось, сподіваємось наступного року отримати 93 % замість 23 %», – розповів Андрій Рязанцев

Також менеджер Укрзалізниці зазначив, що виконання заявленого прогнозу можливе лише за умови впровадження автоматичної індексації залізничного тарифу на індекс цін промислових виробників, зближення класів вантажів, уніфікації вартості порожнього пробігу вагонів та інших змін у тарифоутворенні, які дозволять підприємству відновлювати та утримувати локомотивний парк та інфраструктуру в належному стані.

Загалом у 2019 році прогнозується перевезти 334,2 млн тонн вантажів, що більше звіту 2018 року на 3,7 % (на 11,9 млн тонн).

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *